Skip to content

06-28281616 // info@noorderlandalpacas.nl

logo AZVD

AZVD

Wij zijn lid  van het AZVD  en de Nederlandse fokvereniging AAB omdat wij ervan overtuigd zijn dat als we iets willen betekenen voor de alpacafokkerij in Nederland (Europa), we dit met goede dieren moeten doen. 

Het AZVD (Alpaca Zucht Verband Deutschland) is de grootste vereniging van alpaca fokkers van het vaste land van Europa. Je kunt je alpaca hier laten registreren met DNA, ook kun je je alpaca middels een Zuchteignungsprüfung (ZEP), laten screenen voor het stamboek.

ZEP screening:

Bij een ZEP screening worden de alpaca’s zowel op uiterlijke kenmerken (bouw en wol) als op genetische kenmerken (erfelijke afwijkingen o.i.d.) beoordeeld. De dieren kunnen bij deze screening een maximaal van 100 punten behalen. 

Voor alle informatie over alpaca’s zie website van de  AZVD: https://www.azvd.de/

Er zijn bij de screening verschillende categorieën:

  • Categorie A, onder deze categorie vallen alle dieren die bij een screening 80 punten of hoger hebben gehaald.
  • Categorie B, in deze categorie vallen alle dieren die bij een screening 50-79 punten halen.

Deze dieren wijken op een bepaald gebied sterk of op meerdere gebieden licht af van de ideale alpaca. Vermeerdering met een dier uit categorie A is aan te bevelen.

  • Categorie C, in deze categorie vallen alle dieren die (hobbydieren):bij een screening minder dan 50 punten hebben behaald. (Hobbydieren)